Risto Raunio

Valokuvaan tavoitteellisesti maapallon herkimpien alueiden luontoa eli maisemia ja eläinkuntaa pääosin eteläisen ja pohjoisen napapiirin kylmemmällä puolella. Näillä alueilla elää hyvin runsas mutta haavoittuva luontokokonaisuus, jonka selviytyminen riippuu ilmaston lämpenemisestä sekä etenkin sen nopeudesta.

Kuvieni kylmä teema avaa tämän yllättävän monimuotoisen maailman merkitystä. Samalla niiden visuaalinen sanoma sopii kuvittamaan muun muassa ilmastonmuutosta koskevaa tutkimustyötä, lehtiartikkeleita, kirjallisuutta sekä tietysti somekanavia.

Verkkokauppa tukee WWF:n toimintaa ja WWF tekee aktiivista työtä muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

“Kuvat myös tukevat yleistä tietoisuutta alueista, joiden kohtalo kytkeytyy vahvasti maapallomme elävän luonnon tulevaisuuteen.”

Urani ammattiluontokuvaajana ei ole pitkä, mutta aktiivisena luontokuvaajana se on usean vuosikymmenen mittainen. Hyppy digiaikaan toi mukanaan piristysruiskeen sekä ennen näkemättömät mahdollisuudet. Samalla myös valokuvaamiseni tavoitteet selkeytyivät.

Olen rakastunut kylmiin sekä karuihin olosuhteisiin. Niitä kiertäessäni hämmästyn aina uudelleen miten ankarissa, mutta samaan aikaan upeissa maisemissa villi ja kesytön luonto elää, ja mihin olosuhteisiin luomakunnan uusi sukupolvi syntyy. Vuosien mittaan on myös käynyt selväksi, että rakkauteni kohteet eteläisen napapiirin eteläpuolella sekä pohjoisen napapiirin pohjoispuolella ovat juuri niitä herkkiä alueita, joissa ilmastonmuutos aiheuttaa suurinta tuhoa – tuhoa, josta kaikki lajit kärsivät ja johon kaikki eivät koskaan ehdi sopeutua ennen sukupuuttoon kuolemistaan. Tajusin, että laadukkaiden valokuvien tarjonta näiltä alueilta ei ole ylenpalttista ja siksi päätin keskittyä niihin. Niinpä hyvin moniin tarjolla oleviin kuviini voidaan liittää sana ”ilmastonmuutos”.

Valokuvalla vaikuttamisen näkökulmasta olen pannut merkille, että eri kuvapankeissa olevista kuvistani ladataan maailman laajuisesti eniten juuri Arktisen ja Antarktisen alueen luonnosta kertovia kuvia. Trendi on myös nouseva, joten ehkä sen perusteella uskaltaa varovasti päätellä, että latausmäärien kasvu ennakoi ihmiskunnan kasvavaa huolta jäätikköalueita sekä niistä riippuvaisen luomakunnan olemassaoloa kohtaan. Silloin, kun yksikin yli 2 000 ostetusta kuvastani herättää ihmiset tajuamaan minkä katastrofin partaalla elämme, ei työni arktisen ja antarktisen luonnon dokumentoijana ole ollut turhaa.

Monet kuvani ovat menestyneet myös useissa merkittävissä koti- ja ulkomaisissa valokuvakilpailuissa aina finaalipaikoista kirkkaimmille mitaleille asti.

Vuonna 2024 sain Suomen Kameraseurojen Liiton (SKsL) myöntämän korkeimman ja samalla harvinaisen arvonimen, HonSKsLE, tunnustuksena menestymisestä liiton kilpailuissa ja näyttelyissä. Näitä arvonimiä on Suomessa nyt yhteensä 11 valokuvaajalla.

(Kuva: Arno Rautavaara)